Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2019 06:00 - СМЪРТТА КАТО ПОВОД ЗА ПРАЗНИК
Автор: deleted-4udovi6teto Категория: Поезия   
Прочетен: 728 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 15.08.2019 06:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Има нещо безкрайно нелепо, нещо отвратително смешно, за да не река – гнусно, във факта, че от 25 години наред във Варна на 15-и август се натрапва като градски празник Успение Богородично – голям черковен празник, почитан от християни и католици навред по света. Легендата гласи, че този ден е посветен на смъртта на Божията майка, а, "преведено" на чист български език, съществителното "успение" означава само едно – смърт. Според черковните речници думата "успение" означава още блажено заспиване, упокоение. С тази дума наричаме телесната смърт на велики Божии угодници, първа между които е нашата Господарка и Владичица Пресвета Богородица и Приснодева Мария. На този ден Апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

До преди четвърт век Денят на Варна беше Денят на нейното освобождение от турско робство - 27-и юлий, почитана дата. И варненци си обичаха този ден. Тогава някакви овластени глупаци решиха, че това е тоталитарен празник, и го изместиха на 15-и август - Успение Богородично.

Да, нека да има тържествена литургия в храма, нека да има благодарствен молебен, нека тръгне и литийното шествие. Но следващите ги общоградски "дандании" в името на народа ми идват малко в повече – и са твърде шумни в този, тъй скръбен за черковната ми душа, и толкова свят за християните в България ден.

Неясни са ми униформените мъже, издигащи под звуците на химна националния флаг, флага на Варна и на Европейския съюз, тръбачите и тъпанджиите от военно-морския духов оркестър, следван от матроси с иконата на Богородица, гръмките изпълнения на местни и гостуващи състави и хорове, естрадни и рокизпълнители, турнири, изложби, младежки хепънинг, музикално-поетични спектакли, парад на ретроавтомобили, детска регата, фестивал на пчелни продукти, фестивал на занаятите, фестивал на хартиените фенери.

А като капак на всичко – вечерните гърмежи, салюти и зрелищните илюминации над морето.

Питам се - какво общо има всичко това със смъртта на Божията Майчица? Никой нормален човек не би приел празникът на неговия град да бъде в деня, в който се отбелязва смъртта на Божията майка. Това е ден, който
предполага повече тишина, благост, единение с Господа, минути за размисъл връз тленното и вечното, ден за тиха кротост и печал, за уединение насаме, а не за вихрени улични ардауши.

Гледам – и не вярвам на очите си, чудя се – и не знам защо на снимката, простете – на Святата икона! – не виждам ни едного, който да се радва, ухилен до уши, и да подскача от кеф над блажено почившето нейно тяло. Тия Апостоли и придошлите миряни що не празнуват Успение Богородично?

Ние живеем в единствения град на света, който празнува смъртта. И не просто нечия смърт, а смъртта на Пресветата Богородица.

12 август 2019 г.
гр. Варна, 7, 30 ч.





Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Въпросът е фундаментален. Когато ...
15.08.2019 06:34
Въпросът е фундаментален.
Когато се роди дете, всички се радват и празнуват, пируват. Когато умре човек, отива У Мира, всички плачат и тъгуват. Естествено и църквата не влага този смисъл.
Много се кръстят и обичат Бога, а ги е страх да отидат при Него.
Не разбират защо ги е изпратил да крачат по земята.
:)))
цитирай
2. deleted-4udovi6teto - Въпросът е фундаментален. Когато ...
15.08.2019 06:47
nedovolen написа:
Въпросът е фундаментален.
Когато се роди дете, всички се радват и празнуват, пируват. Когато умре човек, отива У Мира, всички плачат и тъгуват. Естествено и църквата не влага този смисъл.
Много се кръстят и обичат Бога, а ги е страх да отидат при Него.
Не разбират защо ги е изпратил да крачат по земята.
:)))

Благодаря, Ник.
Чу
цитирай
3. morskipesni - Смъртта е точно толкова важна, колкото и раждането.
15.08.2019 17:41
Радваме се за Светата Майка Мария, хубава работа е свършила, но църковните и светски работи следва да се разделят. Мисля че тук няма място за спор. Простотиите на Варна с китайски фойерверки превръщат всичко в ИДИОТИЗЪМ. Това също го знае всеки, който е преминал 12 г. възраст. 27/ми юли е истинският Празник на Варна, за варналии, бели българи, не-ГЕРБЕ-СЕДЕ-ераси.
цитирай
4. 1997 - Изглежда не вярвате в задгробния живот
16.08.2019 09:43
Все пак Дева Мария се отправя към нетленен вечен живот и това е повод за възвишена радост на християните. Плачът е към тези, за които не е сигурно, че са пречисти и съдът може да ги отпрати за вечни мъки.
Като атеист, при това еволюционист, божественото за мен е обвито в мъгла, а Онзи свят, мистична измислица.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: deleted-4udovi6teto
Категория: Поезия
Прочетен: 9363272
Постинги: 2274
Коментари: 37980
Гласове: 26838
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930