
Прочетен: 10790 Коментари: 27 Гласове:
Последна промяна: 12.12.2011 13:39



Седя в закусвалня “Кронщат” на гара Варна и чакам момчето да ми донесе шкембе чорбата. Всъщност – от години е така. Седя и чакам. Без дори да поглеждам през шубера, знам какво става. Готвачът ей сегинка ще се натутка около казана, ще удари катедрално черпака о баката, ще омагьоса застройките, и като ги лисне вътре, ще досвари благинката с тих съсък на устните, което значи, че си свирка от кеф върху своето бавно бълбукащо божествено творение. Чак когато шкембе чорбата покъкри на тих огън, момчето ще бръсне снощните трохи от покривката в качето с умрелия фикус, ще ми я донесе – и мога да кажа, че денят започва. Денят наистина започва, ама като си помисля, на мен тъй си ми отиде животът.Както си чакам шкембе чорбата призори. В което няма нищо лошо.
По-добре човек да си чака чорбата, отколкото края.
Падам си по шкембе чорбата в закусвалня “Кронщат”. Гореща шкембе чорба в още неразтворената ранина. На границата между светлината и мрака. Където са се счепкали светлите сили и ордите на мракобесието. Една дълбока купа, а защо не и втора, почти вряла шкембе чорба, вейнала сиромашката си парица не към някакъв си там настинал нос или прегладняло гърло, пък били те и моите, а направо към зъзнещата гола-голеничка, обръсната до синьо от северните студове и ветрилници душа.
Шкембе чорба! Застроена с жълти жълтъци от тежки яйца на черна кокошка, онождана от див, бунищен, тригодишен гащат петел, бито кисело млечице от млада овца първескиня, притурена лъжица счукан каба чесън, стрит на ситен прашец лютив червен пиперец, пукани на опушено черно тенеке люти чушлета, омеквали на пробягващи есенни припеци в домашен оцедец и, разбира се, две-три порязаници белнат пшеничен хлебец със златиста коричка и препечения крайшник барабар! А накрая една бира! Може и две. Третата вече си е чист битов и обществен алкохолизъм. Човек винаги трябва да се освестява овреме, особено сутрин, с втората бира в ръка.
Те това и правя, пия си втората биричка след чорбата и се чудя дали да не викна трета. Но вместо трета бира, викам на момчето да донесе още една шола гореща шкембе чорба. Щото, ако чистофайниците от ЕС ми бръкнат и в казана с чорбата, ще емигрирам някъде, където много-много не се натискат да стават европейци. Европейците трябва да свикват с нашичката шкембе чорбица. Чак тогава ще паднат европейските граници.
А дотогава – туряйте лютото и нагъвайте чорбата, братя!
Филип Димитров е роден от първа братовче...
„И мраз, и жар; и роб, и цар; и гроб, и ...
Нямаш грижа, чакам те в закусвалнята утре на ранина! :-)
Чу
Да ти е сладко ;)))
Да ти е сладко ;)))
Ела и ти, Карамболе? На теб ще сипем двойно! :-)))
Чу
24.10.2011 14:01
Eла утре сабахлен и ще се убедиш сам!
Чу
Някъде по все още дишащите села може и да се случи с такава застройка, но във Варна надали. И въпреки това след прочита докато пиша, бърша лигите от клавиатурата.
Наздраве !
Някъде по все още дишащите села може и да се случи с такава застройка, но във Варна надали. И въпреки това след прочита докато пиша, бърша лигите от клавиатурата.
Наздраве ![/quote
Наздраве, Дим!
Чу
Благодаря!
И на теб ще сипя! :-)))
Чу
24.10.2011 16:46
Поздрав, Валери.
Валя
24.10.2011 16:59
Поздрав, Валери.
Валя
Ще ядат, не, ами и ушите им ще плющят! :-)))
Чу
Много ти благодаря, Гита, че припомни на всички ни тази велика книга!
Повече от всякога днес това беше нужно.
Чу
Привет, Ник!
Благодаря, че опита моята чорба! :-)))))))
Чу
Е, няма как, така се казваше навремето... култова закусвалня на гара Варна! :-)
Чу
Толкова ли не можеш да си направиш шкембе чорба у вас бе Чу?!?
Толкова ли не можеш да си направиш шкембе чорба у вас бе Чу?!?
Не, че не мога, ама няма кой да ми обели чесъна.
Що не дойдеш да ми го забелиш? :-)))
Чу
ти ме разтрепера, брат !!!
За мен яденето на ШКЕМБЕ ЧОРБА е свещенодействие !
Яденето на добре подлучено, силно люто шкембенце е
изпит по БЪЛГАРЩИНА !!!!!
Абсолютно! Изпит по българщина! :-)))))))))))
Благодаря, че прочете, Българино.
Чу
Имам 30 годишен опит - експериментален !!!
Резултата е ЧУДОВИЩЕН !!!!
Веднъж "наказах" жената, че не сподели с мен последната паничка !
Бе я ги остави тия жени на мира, те нищо не вдяват от туй мъжко блаженство - една гореща шкембе чорба сабахлен - и три бири загорка! :-)))
Чу
Шублер е уред за мерене на дължина.
Шублер е уред за мерене на дължина.
Аз шкембе чорбата си я меря и на дължина, та затуй казвам шублер, пич.
А на прецизни пичове като теб шкембе не сервират...
Чу
24.10.2011 21:31
Разбира се когато си лягам след нощна смяна .
Иначе с чесън в устата , пред хора ,тъпо .
Ама ни е вкусна пущината .
Разбира се когато си лягам след нощна смяна .
Иначе с чесън в устата , пред хора ,тъпо .
Ама ни е вкусна пущината .
Тъпо, тъпо, ама вкусно... :-)))
Чу
02.01.2012 09:52
Страхотно си го написал!