Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2020 16:09 - Белия равнец-фолклор и магия
Автор: serien Категория: Други   
Прочетен: 1670 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.11.2020 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Добродетелите на бялия равнец като лечебна билка са добре познати от древни времена. Латинското му име, Achillea millefolium, произлиза от гръцкия герой Ахил, за когото се казва, че разчитал на тази скромна билка, за да лекува своите войни на бойното поле, използвайки кръвоспиращия и заздравяващ ефект на белия равнец. Част от магията на бял равнец е способността да забавя потока на енергията към раната със скорост, която помага за заздравяването. Той  ни напомня да даваме енергия на нашия лечебен процес, но да не позволяваме енергията да ни завладее. 

      В творческите процеси белият равнец ни напомня да се движим с внимателно и стабилно намерение. Магията му  е магия за регулиране на творческия поток.  Учи ни  да черпим енергия от заобикалящата ни среда, както той черпи енергията си от горещия, сух, слънчев климат, да съхраняваме тази енергия и по-късно да я използваме за регулиране и оформяне на нашата страст, докато създаваме.

  Използвал се е в Западна Европа и Китай като инструмент за гадаене в продължение на векове, включвала се е в ритуали за намиране на истинската любов. Може би най-известната му употреба е във връзка с I Ching, I Ching  най-често е превеждана като Книга на промените, древен китайски текст за предсказване на бъдещето. Тълкуван около две хилядолетия и половина години, I Ching е влиятелен текст, предоставящ вдъхновение в религията, философията, литературата, изкуството. Освен на Изток, този текст заема роля и в Западния свят.

  Но защо точно белия равнец е избран за това древно гадаене. Носи се легенда, че това е било растението, растящо около гроба на Конфуций. Древните хора смятали, че растенията, които растат около мъртвите, общуват с тях и вземат нещо от духа им. Поради своите навици на растеж, белият равнец расте свободно и необезпокоявано по такива места. Именно тази асоциация е довела до избора на белия равнец за проводник към духовния свят.

   Забележително е как хора от различни култури са изградили едно и също отношение към белия равнец. В миналото освен, че се е свързвал с магии, заклинания и гадаене, се е считало, че наред с това разваля направена магия. В източната част на Англия (Fensland) хората вярвали, че ако посипеш входната врата с цвят от бяла равнец, това ще пази лошите сили надалеч. Ирландците го закачали в дома си в навечерието на празника на Свети Йоан отново поради същата причина.

 Там е имало поверие, че когато тръгваш на пътешествие, трябва да откъснеш 10 стръка бял равнец, да изхвърлиш десетото стебло ( като десятък за горските духове), след това да поставиш деветия стрък под десния крак и тогава да потеглиш на път.

  Келтите ценели толкова белия равнец, че считали, че трябва да бъде събиран със специална церемония. Келтските оратори никога не се осмелявали да го  берат, без да произнасят вълшебни думи. В груб превод те звучали по този начин:

   Аз ще откъсна белия равнец почтено,

  Че повече благост ще има моето лице

  Че повече топлина ще има по устните ми,

Че по-скромна  ще бъде речта ми

Бъди моята реч в лъчите на слънцето

Бъди моите устни в сока на ягодите

Мога да бъда остров в морето

Мога да бъда хълм на брега

Мога да бъда блясък в угасващата луна

Нека да бъда жезъл за слабостта

Болката, която покосява всеки човек,

Не може да покоси мен.

 Много суеверия, включващи равнеца, са били фокусирани в намирането на партньор. Според една традиция на Британските острови, търсещия любов, трябвало да пришие стрък бял равнец под възглавницата преди да заспи, да повтори следните думи и да види видение за бъдещия си съпруг в съня си.

Thou pretty herb of Venus’ tree,

Thy true name it is Yarrow;

Now who my bosom friend must be,

Pray tell thou me to-morrow.”

 

Според други поверия, младите момичета отивали в полето, откъсвали бял равнец, поставяли го в роклята си, преспивали една нощ и на другия ден трябвало да срещнат бъдещия си съпруг. Други млади хора пък събирали билката в навечерието на лятното равноденствие, нашия Еньовден, отново за да получат познание за голямата си любов. Някой закичвали равнеца над брачното си ложе, за да си осигурят спокойни взаимоотношения.

   В книгата на J.T. Garrett  „ Билките на Чероките“ той споделя, че белия равнец се счита за лекарство на Изтока. Изтокът е посока, свързваща се с началото на живота, на свещените учения, с церемониите за запазване на племенния начин на живот. Някои източни лекарства също се използват като отвари за любов или за „улавяне на точния човек“.

 Белия равнец очевидно се свързва с любовта, партньорството и общението, което до голяма степен е отражение на влиянието му от планетата Венера!

Ако ви харесва статията, харесайте моята facebook страница: вълшебни билки




Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: serien
Категория: Други
Прочетен: 11972
Постинги: 6
Коментари: 2
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031